2010 m. balandžio 26 d., pirmadienis

Roller derby- kas jis ir su kuo valgomas

Jei jūsų paprašytų paminėti bent vieną kontaktinį, jėgos, ištvermės sportą, kur dominuoja ir daugiau, nei dauguma , moterys, ar jums pavyktų tokį sugalvoti?

O visgi toks yra. Tai roller derby- sportas, kuris pasižymi visomis minėtomis savybėmis.

Taigi, kas yra roller derby?

Kas yra roller derby

Tai sportas, kurį sugalvojo amerikiečiai XXa. pradžioje kaip pramoginį sportą. Čiuožiama yra quad skates (riedučiais su ratukais išsidėsčiusiais dviem eilėmis po 2) ovaliame treke, o taškai gaunami, kai aplenki kitos komandos žaidėjus. Ankščiau tai buvo profesionalus sportas, o dabar- mėgėjiškas, be to, apylygiai juo užsiėmė ir moterys, ir vyrai, o dabar, vyrų labai mažai.

Truputis istorijos

Šio sporto pradžia galima vadinti pirmą termino roller derby paminėjimą 1922 m., kai Chicago Tribune laikraštis pavartojo jį daugiadienėms treko riedučių varžyboms pavadinti. 1930 m. šis ištvermės sportas buvo modifikuotas ir pridėtas fizinis kontaktas ir komandinis darbas, taigi, jis tapo vaizdingesnis ir įdomesnis žiūrovams. Pavadinimas roller derby tapo vienu iš tuometinės pop kultūros simboliu. Varžybos vyko JAV įvairiuose miestuose, jos buvo transliuojamos per televiziją ir radiją. Roller derby, kaip verslas sugriuvo 1970- ųjų viduryje, tačiau retkarčiais dar vykdavo pavienės varžybos ar pasirodymai per TV. Nuo 2000 m. pradėjo vystytis mėgėjiškas sportas ir tai darė būtent moterys. Dabar roller derby varžybos vyksta ne tik JAV, bet ir Australijoje, Belgijoje, Kanadoje, Vokietijoje, Airijoje, Olandijoje, Naujojoje Zelandijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje.

Dabartis

Beveik visoms šiuo metu egzistuojančioms roller derby lygoms priklauso vien merginos ir tos lygos yra jų pačių susikurtos. Jom būdingi ne tik quad riedučiai, bet ir punk stilius tiek aprangoje, tiek elgesyje. Kiekvienoje lygoje yra dvi ir daugiau komandos, kurios varžosi viešose varžybose, vadinamose botus. Paprastai lygos nariai treniruojasi kartu. Vietinės lygos formuoja komandas, kurios važiuoja varžytis į kitus miestus.

Dar vienas įdomus dalykas, kad dauguma roller derby čiuožėjų čiuožia pasivadinusios slapyvardžiais ir apsirengusios temine apranga, atitinkančia jų alter ego. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau sportininkių pradeda čiuožti pasivadinusios savo vardais.

Linksmi ir keisti būna ir pačių varžybų pavadinimai, kaip Košmaras Hull gatvėje ar Riedančių mirusiųjų naktis, Močiutę pervažiavo riedutininkė, Kupidono ginčas, Ratukų karas ir panašiai.

Kadangi šis sportas yra kontaktinis, tai traumos neišvengiamos ir varijuoja nuo sumušimų iki lūžių. Todėl čiuožiant dėvimi šalmai, kelių, alkūnių, riešų apsaugos, o per varžybs visada budi greitoji.

Pagrindinė viską organizuojanti asociacija yra Women‘s Flat Track Derby Association (WFTDA)- Moterų plokščio treko derbio asociacija, įkurta 2004 m. Jos narės sukūrė oficialias taisykles. Taip pat formuoja “keliaujančias“ komandas, kurios žaidžia regioninėse varžybose, WFTDA taip pat skelbia reitingus, organizuoja čempionato turnyrus. Dauguma nepriklausomų lygų pasaulyje iš dalies ar pilnai priėmė WFTDA standartus ir taisykles.

Taisyklės

Taigi, kaip šis žaidimas žaidžiamas? Pagal oficialias WFTDA taisykles čiuožiama ovaliame treke. Yra dvi pagrindinės dalys: gynyba ir puolimas, kurios žaidžiamos vienu metu. Dvi komandos į treką išsiunčia po penkias žaidėjas- vieną jammer‘ę (tą, kuri uždirba taškus), trys blokuotojos (gynyba), vieną centrą (blokuotoją, kuri gali tapti jammer‘e). Pozicijoms atskirti naudojami šalmai: šalmas, su dviem žvaigždėm- jammer‘ė, dryžuotas- centras, jokio skiriamojo ženklo- blokuotojos.

Centrai ir blokuotojos iš abiejų komandų pradeda žaidimą suformuodamos vieną būrį. Būryje visos žaidėjos žiūri prieš laikrodžio rodyklę. Treke yra dvi juostos: centro juosta ir jammer‘ės juosta, apie pastarąją žaidėjos suformuoja savo pagrindinį išsidėstymą. Centrai išsidėsto centrų juostoje, o visos blokuotojos turi išsidėstyti už jų, kaip tik joms patinka. Dvi jammer‘ės, kurios nėra būrio dalis, išsidėsto jammer‘ių juostoje 9 metrai už centrų.

Teisėjas švilpuku signalizuoja jam‘o formaciją. Šio etapo metu visas būrys juda prieš laikrodžio rodyklę, tuo metu žaidėjai gali keistis pozicijomis. Visos centrai ir blokuotojos turi likti viename būryje (ne daugiau, nei šeši metrai nuo didžiausios grupės). Kai paskutinis būrio narys pračiuožia ratą, teisėjas dukart sušvilpia švilpuku, o tai reiškia, jog jammer‘ės gali pradėti čiuožti ir taip prasideda tikrosios varžybos- jam‘as (džiamas).

Džiamas- tai 2 minutės, per kurias abi komandos bando surinkti kuo daugiau taškų. Taškus pelnyti gali tik jammer’ės, kurios, judėdamos prieš laikrodžio rodyklę, bando pralenkti būrį kiek įmanoma daugiau kartų. Pralenkdamos būrį, jammer’ės gauna po vieną tašką už kiekvieną pagal taisykles pralenktą priešininkių komandos blokuotoją ir centrą. Jam’o metu visos blokuotojos ir centrai turi likti viename būryje. Blokuotojos ir centrai stengiasi padėti savo komandos jammer’ei pralenkti būrį, tuo pat metu stengdamosi neleisti pračiuožti priešininkių jammer’ei. Jei centras ar blokuotoja krenta ar kitaip atsiskiria nuo būrio, ji nebegali žaisti (blokuoti ar padėti jammer’ėms) iki pasiveja būrį.

Pirma jammer’ė, kuri legaliai aplenkia visas centrus ir blokuotojas tampa pirmaujančia jammer’e visą likusį jamo laiką. Pirmaujanti jammerė gali nuspręsti baigti jamą kada tik panorėjusi (t.y. nesibaigus 2 min.). Tai ji daro sudėdama rankas ank klubų ir jas pakeldama kelis kartus.

Kai išsiaiškinama pirmaujančioji jammerė, abi jammerės gali perduoti savo poziciją savo komandos centrui (žvaigždės perdavimas). Tai padaroma nuo šalmo nuimant 2 žvaigždžių šalmo dangalą ir atiduodant jį centrui. Kai centras tampa jammer’e, jammerė tampa blokuotoja likusiam jamo laikui. Jei pirmoji jammerė buvo pirmaujančioji, tai ši pozicija neperduodama- t.y., centras tampa tik jammere, bet ne pirmaujančiąja ir šios pozicijos jamo metu nebebūna.

Blokuoti galima naudojant kūno dalis esančias virš šlaunies vidurio, išskyrus alkūnes, dilbius, rankas ir galvą. Žaidėjų negalima laikyti rankomis, jomis susikibti su komandos drauge.

Kiekvienos varžybos trunka du “kėlinius” po 30 minučių. Kiekvieno jamo pabaigoje, komandos išrikiuoja kitas penkias žaidėjas ir kitas jamas prasideda po lygiai 30 sekundžių.

Toms riedutininkėms, kurios blokuoja ne pagal taisykles, mušasi ar elgiasi nesportiškai bei kitaip pažeidžia taisykles skiriamos baudos, tokios kaip 1 minutės baudos laikas (prasėda), jos metu priešininkų komandos narės gauna po tašką už kiekvieną „ant suolelio“ žaidėją, kai tik pralenkia bent vieną priešininkių blokuotoją, taip pat pašalinimas.

Tai štai kokia linksma ir įdomi yra ši sporto šaka :).


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą