2010 m. birželio 25 d., penktadienis

Riedėjimo pradmenys: Pamoka nr. 1- stovėsena

Taisyklinga stovėsena yra pagrindinis dalykas važiavime riedučiais, be jos jūs ne tik niekada nesugebėsite gerai, saugiai ir greitai čiuožti, bet ir susigadinsite laikyseną, išlavinsite ne tuos raumenis, be to iškreipsite riedučius taip, kad kiti juos apsiavę iš karto "įkris" į blogą stovėseną, o ir jums patiems bus sunku "persimokyti" nepakeitus įrangos. Kai kuriems žmonėms taisyklinga laikysena atsiranda natūraliai (ypač tiems, kurie užsiima kitais pusiausvyros reikalaujančiais sportais, nes principai bendri), kitiems jos reikia išmokti.

Taisyklinga stovėsena susideda iš pėdų, kelių, sėdynės, nugaros, galvos ir rankų tinkamų padėčių.

Pėdos: tai svarbiausias dalykas ir sukeliantis daugiausia problemų ir reikalaujantis daugiausia pastangų. Pėdos turi būti paverstos į išorę (taip, kaip kad be riedučių stovėtumėte tik ant išorinių pėdų pusių). Taip pat jos turi būti maždaug pečių plotyje. Paverstomis pėdomis saugiau stovėti, atsistūmimas daug galingesnis be to kojai mažai galimybių praslysti (saugumas).


Pėdos turi būti pečių plotyje ir išverstos į vidų bent tiek, kaip šioje nuotraukoje.

Pėdos negali būti per arti
Pėdos negali būti išverstos į išorę

Keliai: keliai turi būti sulenkti taip, kad per juos negalėtumėte matyti riedučių nosių. Sulenkti keliai neleidžia per daug virsti į priekį ar atgal, leidžia geriau atsispirti, amortizuoja nelygumus kelio dangoje, leidžia saugiai sustabdyti įvažiavus į žolę, greičiau stabdyti, be to lengviau inicijuoti griuvimą ant kelių (kur yra apsaugos), netrenkti galvos griūnant atgal.

Sėdynė: ji turi būti panašioje padėtyje, lyg ant ko nors sėdėtumėte, truputį atkišta atgal. Tai neles jums griūti atgal, padės geriau išlaikyti pusiausvyrą, smarkiau atsispirti.

Keliai sulenkti taip, kad nesimatytų riedučių nosių. Sėdynė kiek atkišta.

Nugara: nugara yra tiesi (stuburas vienoje linijoje), o visas juosmuo šiek tiek palenktas į priekį. NIEKADA negalima būti atsilenkus atgal. Nugaros padėtis padeda išlaikyti pusiausvyrą, negriūti atgal, leidžia rankoms efektingai dirbti, greit važiuojant gerina aptakumą, taip pat leidžia kojoms taisyklingai dirbti.

Galva: galva turi būti pakelta, o akys žiūrėti tiesiai prieš save, o ne po savim. Galimos išimtys darant slalomo triukus, nes reikia matyti kūgelius, ar mokantis triukus žiūrėti, kaip dirba kojos, bet NIEKADA važiuojant tiesiai ar atgal. Žiūrėjimas priešais save leidžia gerai vertinti aplinką, kelio kokybę ir kliūtis, greičiau važiuoti, geriau laikyti pusiausvyrą, padeda išlaikyti taisyklingą kūno (ypač nugaros) padėtį. Ar daug vaikščiodami žiūrite sau į pėdas?

Rankos: rankos mokantis turi būti ištiestos priešais save šiek tiek žemiau, nei pečių lygyje. Taip yra dėl geresnės pusiausvyros ir saugumo.

Nugara tiesi, kiek palenkta į priekį, rankos priešais save

Štai tokios yra pagrindinės gairės. Jei šitaip stovėsite niekada negriūsite ir neprarasite pusiausvyros, o jei taip atsitiko- reikia pasitikrinti, ar tikrai įvykdėte visus punktus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą